Rydning af dødsbo – hvad gør man?

Et dødsbo er betegnelsen for en persons ejendele, hus og formue, når en person afgår ved døden. Før dødsboet bliver til, skal boet igennem skifteretten. Herefter skal boopgørelsen godkendes af skifteretten samt Skat, og først herefter kan arven fordeles. Der er forskellige måeder et dødsbo kan blive behandlet på. Alt dette kan du få meget mere at vide om ved at læse mere om dødsbo på mere informative sider på nettet. Den nok mest almindelige måde er det der kaldes et privat skifte.

Det kan være en utrolig svær tid og situation at stå i, når en man holder af er afgået ved døden og pludselig står med håndteringen af et dødsbo. For mange er det ikke noget man har stiftet bekendskab til før, og man ved måske ikke helt hvordan det kommer til at foregå. Der er mange ting og detaljer, som man bliver nødt til at tage stilling til. Her er der, med god grund, mange der vælger at få lidt aflastning ved at få hjælp til at tage sig af dødsboet, hvis dette for eksempel skal ryddes. En rydning af dødsbo på Fyn fx, kan foregå ved at man kontakter et firma, som har specialiseret sig i rydning af dødsbo.

Hvis du overvejer at få et firma til at komme og rydde dødsboet, så får du her et par gode råd til, hvad du nok bør overveje først.

  • Find firma. Kontakt forskellige firmaer, og tag en kort snak med. Det er vigtigt at du føler dig tryg ved personen du taler med. Det er okay at tage kontakt til flere, og høre hvordan de vil klare opgaven. Tag eventuelt og kig på deres anmeldeser, og se om der er noget der stikker ud.
  • Værdiansættelse. Når du har fundet et firma, som du kan lide, så er det tid til at få lavet en værdiansættelse. Det betyder at firmaet vil give dig en god og professionel vurdering af dødsboet. Dette skal naturligvis være uforpligtende, og hvis andet er tilfældet bør du overveje at kontakte et andet firma til at håndtere opgaven.
  • Oprydning. Mange bryder sig ikke om at skulle gå og rydde op og eventuelt smide ting og affald ud. Hvis dette er tilfældet, så forhør firmaet om de tilbyder at fjerne affald osv fra dødsboet. Det kan være utrolig hårdt for nogen personer, hvis man selv skal gøre dette. Det er dog helt op til dig selv, og kun du ved hvordan du foretrækker at det kommer til at foregå.
  • Rengøring. Hvis dødsboet trænger til en rengøring, så er der også visse dødsbo firmaer, som kan tilbyde at tage sig af denne tjans. Det er dog ikke alle der tilbyder det, så det er en god idé at forhøre sig om.

Det er en meget hård situation at stå i, så sørg endelig for, at passe godt på sig selv i denne periode. Ofte kan det være en god idé at få sig en ordenlig snak omkring tingene.

Håber det gav en lille smule overblik og kunne hjælpe nogen der står i denne situation.