Få hjælp til alkoholafvænning, både som patient og pårørende

Der findes mange former for misbrug i hverdagen, nogle er fysiske andre er psykiske, men uanset deres karakter kan de være yderst skadelige for den person, der er fanget midt i misbruget. Alkoholafvænning er blot én af de løsningsmetoder, der findes for at afhjælpe et problem som man kan have i sin hverdag. Det er dog langt fra de færreste patienter, der selv opsøger hjælpen. De pårørende, der oftest spotter et misbrug, er familiemedlemmer til personen, der er fanget i alkoholproblemet. Dog kan det være svært at komme ind på emnet på en sådan måde, at patienten indstilles til at modtage håndsrækningen.

Der er mange små ting i hverdagen, man som pårørende til en alkoholiker kan være opmærksom på. Dog skal man være indstillet på, at patienten ikke ønsker at tage imod hjælpen i de tidlige stadier af et misbrug, da det for individet ikke betegnes som et misbrug. I forbindelse med alkoholbehandling- og afvænning, er der tre stadier som patienten gennemgår før han eller hun kan begynde at bearbejde sit misbrug eller indtag af et rusmiddel. I de første to stadier vil emnet omkring alkoholafvænning hurtigt fejes til side.

Alkoholafvænning på et af landets behandlingscentre

Der findes mange steder i Danmark, hvor man kan søge hjælp til alkoholafvænning. Både som patient, men også som pårørende, hvis man ønsker mere information om emnet, mulige behandlingsformer samt hvornår og hvordan man bedst kan tage emnet op. Man bør som pårørende aldrig forsøge at tale med sit alkoholiserede familiemedlem, eller ven, uden først at have kontaktet et behandlingscenter telefonisk og forhørt sig om mulighederne for hvordan og hvorledes dette skal gøres. Man kan hurtigt ende med at gøre mere skade end gavn og blot drive misbrugeren yderligere ud på den forkerte sti.

Nogle gange kan det hjælpe for patienten at komme på et misbrugscenter i trygge og nærliggende omgivelser, hvorimod andre foretrækker af få deres behandling et andet sted i landet, hvor de ikke kender nogen andre og derfor kan være anonyme i begyndelsen. Behandlingsformerne varierer fra sted til sted, dog bør man altid vælge et behandlingscenter, hvor der er tid og ro omkring patienterne således at de ikke tvinges igennem et hurtigt behandlingsforløb. Ved at have omsorg og tryghed som hovedemner i et behandlingsforløb kan patienten stille og roligt definere sit problem overfor sig selv i samråd med professionelle behandlere.

Tag som pårørende aldrig selv det første skridt mod alkoholafvænning for et familiemedlem

At forsøge at tvinge nogen til at forsøge sig med alkoholafvænning vil aldrig have en positiv effekt og vil oftest gøre mere skade end gavn. Har man som familiemedlem til en alkoholiker selv forsøgt at presse vedkommende til at gå i behandling, er det ikke altid at professionelle behandlere kan udrede den skade, der gøres ved denne bjørnetjeneste. Man kan som pårørende sagtens tage kontakt til et behandlingscenter og forhøre sig om, hvordan der bør handles i en situation, men man kan ikke tvinge nogen til at gå i behandling mod deres vilje.